KONTAKT: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

POMOZITE DETETU DA PREVAZIĐE FIZIOLOŠKO MUCANJE

 


Potrebno je uspostavljanje bioloških ritmova prilagođenih uzrastu deteta. Odlazak na spavanje i buđenje u određeno vreme – poželjno je devet sati spavanja. Glavne obroke dete treba da ima uvek u određeno vreme. U ishranu deteta unositi više belančevina, svežeg voća i povrća. Obezbediti multivitamine detetu i to vitamin B1, Vitamin C, kalcijum i magneziju, a smanjiti unos slatkiša, koka kole i čokolade. Organizovati dan deteta tako da ono zna kada može da se igra, a kada da izvršava određene dužnosti – pomaganje u kući.


U porodici treba govoriti staloženo, bez prekidanja i upadanja jedno drugom u reč. Veoma je značajno da roditelji govore meko i nežno svom detetu i sa drugima kada je njihovo dete prisutno. Nepohodno je da koriste odgovarajući ton glasa i obraćaju pažnju na usporavanje prve reči svake rečenice.


Savet plus: Čekajte nekoliko sekundi posle toga što vaše dete završi govor i pre nego što vi počnete da govorite. Vaš sopstveni spor, opušten način govora će biti pravi primer dobrog govora. Smanjite broj pitanja koji postavljate detetu. Deca govore slobodnije ako izgovaraju svoje sopstvene ideje nego kada odgovaraju na pitanja odrasle osobe. Umesto da postavljate pitanja, jednostavno dajte komentare na te ideje što je vaše dete izgovorilo. Na takav način stavljajući njemu na znanje da ste ga saslušali. Pomozite svim članovima familije da nauče kako da učestvuju jedan po jedan u razgovoru i da slušaju dok drugi govore.


Deca, posebno ona koja mucaju, nalaze da im je mnogo lakše da govore kada ima samo nekoliko prekida ili upadica i kada oni uspešno drže pažnju slušalaca. Deca imaju tendenciju da imitiraju roditelje i da prate način na koji oni govore meko i nežno, što utiče na smanjenje mucanja.


Detetu dati dovoljno vremena da govori. Dešava se da dete često žuri da nešto kaže iz straha da ga neko neće saslušati do kraja.
Savet plus: Upotrebite vaše lice i telesnu komunikaciju da pokažete detetu da slušate sadržinu njegove poruke, a ne način na koji ona govori. Pružite detetu potvrde da ga slušate u vidu klimanja glavom ili mu uputite osmeh. Budite dobar slušalac i održavajete kontakt očima sa detetom.


Ako dete nije svesno svog problema u govoru ne reagujte na njegovo mucanje. Ne govorite mu da uspori ili se opusti. Kada vi govorite umesto deteta koje muca, možete u njemu razviti osjećaj nejednakosti i potčinjenosti. Kada dete ponavlja i produžuje, mirno čekajte da zastoj prođe. Dete treba osetiti da ima svo vreme ovoga sveta da završi započetu rečenicu.
Smanjite što je moguće više izvore stresa u porodičnom okruženju. To znači stvoriti prijatnu atmosferu, obezbediti detetu dovoljno prostora, biti uvek tu za njega, smanjiti stalnu kontrolu ponašanja, ne postavljajte pred dete previše zahteva. Oba roditelja moraju imati jedinstven i dosledan stav u odnosu na vaspitanje deteta. Budite izdašni u pohvalama i pozitivnom ohrabrivanju kako biste mogli detetu da izgradite bolju predstavu o samome sebi.


Kao roditelji vi ste najvažniji model dobrog govora svog deteta.


Prihvatite detetovo mucanje kao njegov način govora. Ni na koji način ne stavljajte detetu do znanja kako mislite da je mucanje pogrešno ili da je loša navika.


Neophodan je aktivan stav roditelja kao saradnika u tretmanu koji mora da bude uklopljen u dnevni ritam deteta i porodice.
Nemojte od mucanja učiniti nešto čega se treba stideti.  

Logoped Nikoleta Stevović

 

 • hwa
 • hajde
 • kutak0
 • leptir
 • realnost100
 • djecanade
 • suncanimost
 • ercduga
 • svjetlo2
 • kiseljak
 • sunce-derventa
 • umnrlbl
 • buducnost100
 • jednakost