KONTAKT: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kako izabrati sport za dijete sa deformitetom?

 

Da bi se dijete pravilno razvijalo, pored zdrave ishrane neophodno je da bude fizički aktivno. Dok su djeca mala, do 4-5 god fizička aktivnost treba da bude spontana, da je djeca sprovode kroz igru. Djeca predškolskog i školskog uzrasta pored igre treba da se bave i nekom sportom.


U septembru kada počne školska godina obično se kreće sa nekim organizovanim treninzima u okviru škole ili u nekom sportskom klubu. Za roditelje tada nastaje dilema gdje upisati dijete, koji sport je najbolji za njega. Postoji više kriterijuma za donošenje ove odluke, jedan od njih je i sa stanovišta fizioterapeuta kada dijete ima neki od deformiteta stopala i kičme.


Danas veliki broj djece još u ranom djetinjstvu ima problem sa ravnim stopalima a u predškolskom uzrastu loše držanje ili krivu kičmu. Uglavnom se djeci sa deformitetima preporučuje bavljenje nekim sportom. Ukoliko je to slučaj i sa vašim djetetom „pogrešan“ izbor sporta može da doprinese pogoršanju postojećeg stanja.


Plivanje je svakako sport koji se najčešće preporučuje, naročito ako pored ravnih stopala djete ima loše držanje ili kifozu, skoliozu, lordozu. Prednost fizičke aktivnosti u vodi je što ravnomerno angažuje veliki broj mišića a istovremeno ne opterećuje zglobove. Zato je plivanje odličan sport i za djecu sa ravnim tabanima, X i O nogama, deformitetima kukova, za razliku od svih ostalih sportova „na suhom“ gdje imamo veliko opterećenje zglobova nogu težinom tijela.


Najbolje je da dijete prvo prođe školu plivanja čak i kada već zna da pliva, kako bi pravilno naučilo tehnike plivanja jer nije dovoljno da samo zna da se održava na vodi. Kasnije kada želimo da dobijemo efekat korekcije deformiteta kičmenog stuba za to koristimo prije svega leđni stil koji angažuje mišiće koji će tome doprinjeti.


Pored plivanja i svi ostali sportovi u vodi su dobar izbor za djecu sa ravnim tabanima i deformitetima kičme kao i za svu djecu u fazi intezivnog rasta i razvoja. Ukoliko djetetu bazen nije dostupan ili iz nekog razloga ne može na plivanje a ima problem sa stopalima nikako ne treba birati sportove koji zahtijevaju hodanje na prstima (gimnastika, ritmička gimnastika, balet), jer upravo ta aktivnost doprinosi spuštanju svodova. Za njih su previše teški sportovi gdje treba da se dugo ili brzo trči (atletika, fudbal) jer se brzo zamaraju i bole ih noge. Biće uspješniji na klizanju ili hokeju dok će mišići nogu biti bolje razvijeni. Ako dijete već ima ravne tabane preveliko angažovanje i opterećenje mišića stopala samo će dovesti do pogoršanja i dijete će izgubiti motivaciju da trenira jer ne može da bude uspješno u tom sportu.


Ukoliko dijete ima neki od deformiteta kičmenog stuba treba voditi računa o položaju koji je dominantan u tom sportu. Za djecu sa kifozom košarka ili rukomet nisu dobar izbor jer se puno vremena provodi u povijenom položaju što nije slučaj sa odbojkom, mačevanjem, borilačkim veštinama. Kada dijete ima skoliozu (krivljenje kičme na jednu stranu) nije dobro da se bavi sportom koji forsira jednu stranu tela (rukomet, košarka, tenis) jer će se i dalje razvijati jedna strana na račun druge što može da dovede do pogoršanja deformiteta. Djeca sa naglašenom lordozom ne bi trebalo da idu na sportove koji takav stav potenciraju (gimnastika, ritmička gimnastika). I u ovom slučaju najbolje da ide na plivanje ili sport koji ravnomjerno angažuje sve mišiće što je slučaj sa većinom borilačkih veština.


Pored interesovanja djeteta i deformiteta koje ima, pri izboru sporta treba uzeti u obzir djetetov uzrast i njegove fizičke predispozicije. Pogrešan sport u pogrešno vrijeme može da ima negativan uticaj na pravilan rast i razvoj djeteta.


Snežana Milanović, viši strukovni terapeut

 

 • hwa
 • hajde
 • kutak0
 • leptir
 • realnost100
 • djecanade
 • suncanimost
 • ercduga
 • svjetlo2
 • kiseljak
 • sunce-derventa
 • umnrlbl
 • buducnost100
 • jednakost